Erdei bosszantó

(Silvanus incomodo molestus)

 

Az erdei bosszantó egy felettébb alattomos kis állat. Mérete az 1 millimétertől az 1 centiméterig terjedhet. Színe általában szürke vagy barna, de megtalálható zöld árnyalatban is. Előfordulása a mérsékelt égövben főként erdőkben, de néha megtalálható erdő melletti tisztásokon, szántókon is. Legtöbbször az ember körül „legyeskedik”, amin még a gyakori hessegető karmozdulatok sem segítenek. Sok éves kutatómunka eredményeként elmondható, hogy a szúnyog- és kullancsriasztó szerek csak vonzzák a bosszantót. A mai napig nem tudjuk mi a tápláléka, hiszen csípni nem csípi meg az embert. Haladási sebessége megegyezik az ember haladási sebességével; legyen az sétagyaloglás vagy futás. Különös módon egy bosszantó agyoncsapása után kettő jön a helyére. Bár bizonyíték nincsen rá, de valószínűleg téli álmot alszik, mert tavasz közepétől ősz közepéig lehet fellelni. A hőmérsékletre nem kényes, melegben és hűvösebb napokon is találkozhatunk (és találkozunk is!) vele. Egyetlen ma ismert védekezési módszer létezik ellene, ha nagy ívben elkerüljük az erdőket!