Szárnyas medve

(Penna ursus)

 

A szárnyas medve a ragadozófélék családjába tartozik. Mosakodásnál ugyanis végignyalja szőrzetét, emiatt az ragad. A szárnyas medve nagy testű, szőrös, tollas, erőteljes, lomha mozgású emlős, azonban veszély esetén vagy vadászatkor rendkívül gyorsan képesek futni, repülni. Annak ellenére, hogy emlős, tojással szaporodik. Ez nagyon ritka az állatvilágban. A mai napig is csak a sváb származású dán-svéd tudós, ornitológus, világutazó-túrázó, Soltan Atzaal von Pajör látta a szaporodásukat.

Ragadozó létére szereti a málnát. Málnaérés idején a váci dombokon pl. rossz ötlet megkérdezni: „Ki az a hülye ott, szőrös kabátban szedi a málnát, negyven fokban?!?”, mert valószínűleg egy szárnyas medvével találkoztunk.

A szárnyas medve költöző állat. Tavasszal, a több táplálék és víz miatt Európa középső részeiben (elsősorban a Tátra, de egy-két példány megtalálható hazánkban is) vernek fészket; ősszel viszont elrepülnek Afrikába. Vonulásuk csapatosan történik, ezért ilyenkor szinte teljesen elfedik a napot.

Kedvelt csemegéje az Erdei bosszantó, de fő tápláléka a tátrai hüttékben előforduló staiermark és jungfrau.